КТ "Подкрепа": Ако закрият ТЕЦ-ове и мини, 120 000 души може да емигрират

Сходен проблем имат и в Румъния

04.03.2024 | 15:17 Редактор: Елеонора Танева
КТ

120 000 души, които са заети с производство на електроенергия от въглища, са застрашени от загуба на работните си места и от емиграция, алармираха от Конфедерация на труда "Подкрепа". 

Това са работещи в ШЕЦ-ове, в мини, в съпътстващи поддържащи производства. В последните дни синдикалистите проведоха поредица от срещи със свои колеги от други страни от Европейския съюз и Западните Балкани за обмяна на опит по Зелената сделка. 

"Румънски миньори, които са от регион Бая Маре - това е регион също минен, казаха, че са изправени пред абсолютно същия проблем и също така Румъния засега не изпитва дефицит на електроенергия, но те се опасяват, че през идните две-три години това може да се случи. Виждате, че и в България до голяма степен има подобни тенденции. Януари месец, през студените дни, до 40% от тока, консумиран в България, се внасяше от чужбина, основно от страни, които не част от ЕС, защото токът там е по-евтин - там не се плащат т.нар. вредни емисии", коментира международният секретар на КТ "Подкрепа" Веселин Митов, цитиран от БНР.

Според синдикатите ключовият въпрос е как ще се реализира Зелената сделка и в какви срокове ще бъдат затваряни ТЕЦ-овете у нас

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Снимка: БГНЕС