"Няма да забравя ужаса": 47 години от 7,6 по Рихтер в Свищов

Кметът на града иска обследване на всички блокове

04.03.2024 | 09:11 Редактор: Искра Ангелова

Днес се навършват 47 години от земетресението в Свищов, при което загиват 107 деца и възрастни. Жертвите ще бъдат почетени на общоградско възпоменание в крайдунавския град пред паметните плочи на "33-и Свищовски полк" и на площад "Велешaна". Бедствието е от 7,6 степен по скалата на Рихтер, продължава по-малко от минута, но след него картината е апокалиптична.

Елена Евтимова е станала свидетел на рухването на единия от двата блока в Свищов и е участвала в спасителните операции. 47 години след трагедията тя разказа за тежките си спомени.

"Точно до мен падна младежкото общежитие, пред очите ми. Смачка се от горе надолу. Писъци. Силен вятър. Ужас!. Аз съм фелдшерка, работех в Бърза помощ в химкомбината. От там дни наред дежурства, опознаване на починалите, близките… Ужасът, който изпитах, няма да го забравя", сподели тя.

Сред жертвите на земетресението са 27 деца и целият ръководен и интелектуален елит на Свищов. Разрушени са много жилищни, образователни и културни сгради. Спасителната акция продължава 28 дена. След разпоредената държавна проверка тогава, се оказва, че е имало строителни грешки при изграждането на рухналите блокове, информира БНР.

Кметът на Свищов Генчо Генчев настоява за държавна превантивна намеса, за да бъдат предотвратени подобни трагедии: "Държавата сериозно да направи обследване на всички блокове, които са строени 70-а, 80-а, 90-а година, и трябва ясно да се дадат техническите характеристики и предписания, защото уврежданията са много".

Снимка: Pixabay