Започнаха честванията за 3 март, Казанлък постави тяхното начало

Росен Желязков отправи посланието си към българския народ

02.03.2024 | 19:00 Редактор: Деси Николова

Започнаха празничните чествания по повод 146 години от Освобождението на България. Казанлък постави тяхното начало. Честванията започнаха с водосвет пред сградата на общината. 

Председателят на парламента Росен Желязков отправи посланието си към българския народ.

"Казанлък е град на герои, но е част от градовете и селата на поробена тогава България, които със своята саможертва извоюват свободата. Свободата на отечеството, което няколко години по-късно ще бъде съединено и няколко десетилетия по-късно ще бъде обявено за независимо. Това дава днес на нас повод за национална гордост", заяви Желязков.

Домакин на честванията за 3 март е именно община Казанлък. Там от центъра на града утре ще тръгнат и безплатни автобуси за всички, които искат да съпреживеят честванията на връх "Шипка".

Кулминацията за 3 март по традиция е на Паметника на свободата на връх "Шипка". Преди това в 9:30 е молебенът в храм-паметника "Рождество Христово", който ще бъде отслужен от старозагорския Митрополит Киприан. В 11:30 започват честванията на Паметника на свободата.

Създадена е и временна организация на движението. Еднопосочно то ще се извършва от Казанлък и Габрово до паметника на "Шипка". 

Снимка: БГНЕС