Стенопис с ликовете на Левски, Ботев и Раковски в детска градина зарадва малчугани

Идеята е на учителките Петя и Доротея, които финансират проекта с лични средства

02.03.2024 | 18:44 Редактор: Деси Николова

В навечерието на 3 март, в детската градина в хасковското село Малево, откриха стенопис с ликовете на Ботев, Левски и Раковски. Инициативата е на учителките Петя Мирчева и Доротея Тончева, които финансират проекта с лични средства. Творбата е дело на Васил Василев.

Стенописът в детската градина в село Малево е с размери 8 на 2 метра. Изработен е в рамките на седмица със спрей боя. Използвани са ярки цветове. Автор на рисунката е Васил Василев, който е татуист по професия.

"Идеята на цялото нещо беше да не правим типичните черно-бели като некролози портрети, които виждаме навсякъде. Все пак е детска градина. Цветовете са игриви, приятни за окото и децата могат да им се радват много повече", сподели авторът на стенописа Васил Василев.

Инициативата е на детските учителки Петя Мирчева и Доротея Тончева, които финансират проекта с лични средства.

"Тази идея я имаме много отдавна. Търсихме само място, после човек, който да я нарисува. Миналата година един от бащите направи ето тази стена и ни предложи да я използваме, както решим. И вместо птички пчелички, решихме да направим ликовете на български герои", разказа детската учителка Петя Мирчева.

"Децата наистина много обичат Левски, вълнуват се, искат постоянно да слушат истории, да гледат клипчета. Първоначалната идея беше само Левски да е нарисуван, но видях една картина на No Name твореца и реших, че много по-хубаво ще е да са тримата", споделя учителката Доротея Тончева.

За в бъдеще до революционерите, учителките си представят ликовете на Патриарха на българската литература Иван Вазов и на създателите на българската азбука светите братя Кирил и Методий. За подобен проект обаче са необходими повече средства, за които ще трябва помощ.

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
+ за идеята - за тат
преди 1 месец
Идеята е прекрасна, само малко изпълнението куца! Какви са тези *** неща около устата на Левски! Нарочно ли е това или са слепи всички?!? Ако трябва да го играе светлосянка, по-скоро прилича на подут съсирек, или живак стичащ се от устата му! Извикайте истински художник да оправи , където татуиста си е оставил ръцете! Сигнализирай за неуместен коментар