Адм. Ефтимов в Белгия: Новата реалност изисква по-мащабни инвестиции в отбраната

"Морските дронове и дистанционно управляемите системи са бъдещето в развитието на сътрудничеството", каза той

01.03.2024 | 21:02 Редактор: Вяра Димова
Адм. Ефтимов в Белгия: Новата реалност изисква по-мащабни инвестиции в отбраната

Морските дронове и дистанционно управляемите системи са бъдещето в развитието на сътрудничеството между ВМС на България и Белгия. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който е на посещение в Кралство Белгия по покана на своя колега адмирал Мишел Хофман.

По време на визитата бяха обсъдени възможностите за военно-техническо и индустриално сътрудничество за развитие на способности в областта на отбраната между Република България и Кралство Белгия, като акцент бе поставен върху морския домейн с оглед на предоставяната до момента подкрепа за страната ни от белгийските военноморски сили.

Адм. Ефтимов бе запознат на място с функциите, задачите и възможностите, които предоставя Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на НАТО за противодействие и обезвреждане на морски мини в Остенде. Пред началника на отбраната бяха изнесени и презентации за кораби от типа "минен ловец" клас "Трипартит" и възможности за тяхната модернизация, както и ново поколение противоминни кораби с възможност за дистанционно откриване и унищожаване на морски мини.

"Новата реалност в световен мащаб изисква по-мащабни инвестиции в отбраната, както и по-всеобхватен и гъвкав подход за общо финансиране на съюзните способности за възпиране и отбрана", посочи българският началник на отбраната при двустранните разговори.

Той представи предизвикателствата пред въоръжените сили на страните от Източния фланг на НАТО, вследствие на войната в Украйна, както и произтичащите допълнителни задачи по изграждането на стратегическата инфраструктура за приемане, настаняване и последващо придвижване на съюзни войски и за оказване на поддръжка от страната домакин.

Изтъкнато бе, че поуките от бойните действия следва да бъдат използвани при последващото развитие на доктрините и развитието на военните способности с наситеното използване на дронове и дигитални технологии. Адм. Ефтимов обърна внимание на изпълняваните от България ангажименти по синхронизирането на националните със съюзните отбранителни планове.

Той подчерта, че амбициозните планове, заложени в Програмата за развитие до 2032 г., надхвърлят 2% от БВП за разходи за отбрана, което условие нашата страна вече е изпълнила.

Снимка: Пресцентър на Министерството на отбраната