Вече е подписан договорът за доставка на авиационно гориво след забраната на руското

Новият договор е с Shell&MOH Aviation, съобщи министър Георги Гвоздейков

01.03.2024 | 18:00 Редактор: Вяра Димова
Вече е подписан договорът за доставка на авиационно гориво след забраната на руското

Държавният авиационен оператор (ДАО) няма да спре да изпълнява полети заради липса на гориво. С тази тема се спекулира, като в публичното пространство се разпространява некоректна и изкривена информация, за да се всява паника. Това коментира министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред медии, по повод разпространена информация във вчерашния ден.

ДАО вече подписа новия договор за доставка на авиационно гориво с Shell&MOH Aviation. Съгласно условията на контракта цената за тон е сходна с тази на предишния доставчик.

По-рано през деня министър Гвоздейков подчерта, че стриктно се спазват изискванията на европейското законодателство, отнасящо се за доставките на горива от производители с руско участие.

"Днес изтече срокът на дерогацията и вече руско гориво не може да се използва, и няма как да бъде доставено", поясни министърът.

На 29 февруари 2024 г. изтече договорът на Държавния авиационен оператор с "Лукойл Ейвиейшън България" за доставка на авиационно гориво.

"Своевременно сме осигурили нов доставчик и не съществува риск ДАО да не може да изпълнява своите полети", категоричен е Гвоздейков.

Снимка: БГНЕС