Мъртви орли в Западна Странджа, вероятно са отровени

Обучено куче редовно патрулира в търсене на отровни препарати в ключови местообитания на царски орли

29.02.2024 | 22:46 Редактор: Елеонора Танева
Мъртви орли в Западна Странджа, вероятно са отровени

Екипът на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за борба с отровите в дивата природа регистрира пореден инцидент с намерени мъртви животни и редки видове птици в Западна Странджа. Мъртви са открити царски орел, млад морски орел, три мишелова и девет чакала. Най-вероятната причина за смъртта е незаконно използване на отрова срещу вълци и чакали.

Загиналият царски орел е мъжката птица от гнездящата в района двойка, в която през последните години са наблюдавани чести замени на птиците – сигурен сигнал за висока смъртност. Женската е наблюдавана близо до мястото на инцидента и за момента изглежда добре. Преди броени дни екипът на БДЗП с обучено куче за борба с отровите в дивата природа стартира редовни патрули в ключови местообитания на царски орли в Сакар и Западна Странджа.

Обученото куче Барс и неговият водач Николай Терзиев са успели да открият и вероятната отровна примамка. Предстоят изследвания в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, за да се установи причината за смъртта на намерените животни.

Незаконното поставяне на отровни примамки в дивата природа е една от основните заплахи за дивия свят, припомнят от БДЗП.

Снимки: Facebook/Българското дружество за защита на птиците