Радев: Държавата трябва да помага на бизнеса, за да има пълен бюджет

Президентът призова за реклама навън, която да привлече инвеститори

29.02.2024 | 19:54 Редактор: Елеонора Танева
Радев: Държавата трябва да помага на бизнеса, за да има пълен бюджет

Прозрачността, с която работят някои от успешните български производители е модел, който трябва да се пренесе и в управлението на държавата. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към победителите в годишните награди "Златна мартеница". В церемонията, която се организира от Сдружението „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“, участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Наградите "Златна мартеница" отличават български производители с принос към добрите бизнес практики у нас. Тази година събитието се проведе за 30-а поредна година.

Президентът Радев акцентира на честото възмущение от това, че Европа се движи на няколко скорости и на стремежа да се развиваме на най-високата. Виждаме устрема на малкия и средния бизнес, който с много иновативност, с високо ниво на амбиции и огромен труд лети напред, докато в същото време държавата изостава, допълни той.

По думите му е необходимо да се работи така, че държавата и бизнеса да гледат в една посока, заедно да имат високо ниво на амбиции, да си сътрудничат и да бъдат партньори. Не говорим само за намаляване на административната тежест, заяви президентът, но и за помощ от страна на правителството, законодателя и държавата, за да се чувства този бизнес защитен и да върви напред.

"Това е пътят, ако искаме да имаме по-висок бюджет, който да даде възможност на правителството да разпределя по-голям ресурс за образование, инфраструктура, социални програми", каза президентът. Румен Радев припомни и работата на служебното правителство, в резултат на която информация за възможностите по Плана за възстановяване и устойчивост е достигнала до малкия и средния бизнес в цялата страна и 820 млн. лв. са били насочени към тях. 

Държавният глава открои и необходимостта  с помощта на държавата да се влагат средства в реклама на българското производство зад граница. „Вярвам, че това ще бъде посоката“, каза още той и допълни, че производителите трябва да отстояват своите права.

"Това не са само вашите права, вашият успех, това е успех за всички нас, за България и за нашето бъдеще“, обърна се към българските компании Румен Радев.

 

Снимка: Пресцентър на президентството