Масово отказват да приемат стари гуми, изхвърлят се безразборно сред природата

Жителите на Павликени започват кампания за справяне с проблема

28.02.2024 | 14:04

Много от специализираните центрове отказват да приемат стари автомобилни гуми поради липсата на места за тях. И тъй като липсват и пунктове, които да приемат ненужните вече гуми, те се изхвърлят безразборно сред природата. В община Павликени обаче намират решение на проблема.

С всяка година броят на автомобилите у нас расте, а собствениците им все по-трудно намират регламентирани пунктове, където да предават старите гуми. Изхвърлени в природата, те могат да замърсят водата и почвата, отделяйки опасни вещества.

"Комшиите имат и ги оставят до контейнерите обикновено. Крайно време е да се осъзнае народът, да отделя боклука, като европейци да станем", апелира жителят на Павликени Атанас Атанасов.

От община Павликени стартираха кампания за предаване на стари гуми и вече си партнират с фирма, която ще ги оползотворява. 

"Усилията ни са насочени към опазване на околната среда и много се радваме, че гумите ще бъдат на правилното място, тук, на площадката, за да отидат на определеното за повторна употреба място", сподели Кристина Георгиева, която е главен експерт "Екология" на община Павликени 

В кампанията могат да се включат жители на община Павликени, като всеки има право да предаде до 4 гуми до 20 цола.

"Формира се някакъв интерес към предаването на стари гуми, тъй като хората се чудят къде и как да ги изхвърлят, никъде не ги вземат. А те с години не се разграждат. Едно от местата, превърнало се в нерегламентирано сметище за стари автомобилни гуми, е автополигонът във Велико Търново. Освен че замърсява природата и на животинските, и на растителните видове да се развиват нормално, безразборното им изхвърляне е една от честите причини за възникване на пожари", допълва Мартин Николов от Павликени.

Вижте повече в репортажа.