Комисията по отбрана ще изслуша министър Тагарев за военната помощ за Украйна

Той бе разкритикуван от Бойко Борисов

27.02.2024 | 21:07 Редактор: Тодор Петров

Комисията по отбрана ще изслуша в сряда министъра на отбраната Тодор Тагарев във връзка с предоставената военна помощ за Украйна.

Според последните решения пращаме над 100 БТР-а от резервите на МО. Прието е и последващо решение за оказване на помощ на Украйна, с което са дадени дефектни ракети от комплекси С-300 за резервни части на Украйна и излишни патрони. 

След разразилата се буря заради предложението на Еманюел Макрон за обсъждане за пращане на войници на НАТО в Украйна, министърът на отбраната бе категоричен - България няма абсолютно никакви намерения да изпраща наши военнослужещи. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува военния министър, че все още нищо от военната помощ не е пристигнало в Украйна.

"На 8.12.2023 г. приехме отново решение за подкрепа на Украйна. Оказахме политическа и икономическа подкрепа за Украйна, обявихме Гладомора за геноцид, приехме декларация за прием на Украйна за членство в НАТО, и др., припомни лидерът на ГЕРБ. Мислех, че всичко, което сме решили, вече се е случило, защото решението за БТР-ите е от юли 2023 г.", заяви Борисов.

"Досега имаме гласуван от НС пакет от юни - изпълнен, пакета за ускоряване на обновяването на боеприпасите - изпълнено на 70%; относно изпращането на БТР-ите, както се похвали Тагарев - до момента не е изпълнено; пакет по решение на МС за предоставяне на мтелбета - не е изпълнено; решение на НС по изпращане на зенитни ракети - не е изпълнено; обучение на украински военнослужещи за санитари и летци - не е изпълнено", коментира още той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR