Столичният общински съвет прие програмата за саниране

Извънредното заседание започна със скандал

27.02.2024 | 12:26 Редактор: Вяра Димова
Столичният общински съвет прие програмата за саниране

На извънредно заседание Столичният общински съвет (СОС) прие решението за кандидатстване по програмата за саниране на жилищни сгради в София. Столичните общинари приеха включения доклад от кмета на София Васил Терзиев относно участие на районните администрации в проекти по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд".

На заседанието общинарите разгледаха и доклад от зам.-кметовете Надежда Бобчева и Никола Барбутов относно кандидатстване на Столичната община по програма "Околна среда" за отпускане на средства за инвестиции в техническото подобряване на системата на Зоологическата градина.

Третият доклад, който получи одобрение от съвета, е отново на зам.-кмета по Европейски политики, международна дейност и туризъм Никола Барбутов за това Столичната община да има възможност да кандидатства за безвъзмездно финансиране по програма "Техническа помощ".

"Дивидентите от решението на СОС е, че нови блокове в София ще могат да бъдат обновени, да се намалят разходите за отопление. Ако днес не бе приет докладът, нямаше да може да се кандидатства за саниране на втория етап за нито един блок", каза Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС пред журналисти след заседанието, цитиран от "Фокус".

СОС се събра на извънредно заседание заради въпроса със санирането, което започна със скандал. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)