Пеевски алармира МВР, прокуратурата и ДАНС за проруска пропаганда у нас

Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат объркани хората, пита съпредседателят на ДПС

27.02.2024 | 08:01 Редактор: Елеонора Танева
Пеевски алармира МВР, прокуратурата и ДАНС за проруска пропаганда у нас

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски подаде сигнал до и.ф. главен прокурор, главния секретар на МВР и шефа на ДАНС за спешно и неотложно сезиране на органите за мрежа от 400 роботизирани сайтове, които провеждат дезинформационна война и проруска пропаганда на територията на България.

Сигналът е свързан с оповестени данни за резултати от проучвания на Фондация за хуманитарни и социални изследвания от проф. Димитър Вацов, председател на УС на ФХСИ, публикувани в сайта на Фондацията и коментирани в медиите за "Машина от сайтове-гъби" които са близо 400 и произвеждат по 2000 публикации дневно, усилвани допълнително чрез социалните медии.

В писмото му пише:

ДАНС, МВР и Прокуратурата трябва да отговорят на въпроса съществува ли мрежа от проруски ботове, която оперира на територията на България и кой стои зад тази мрежа? Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат объркани хората чрез постоянно променящи се наративи и версии за събитията, като с това застрашава гражданското общество и социалния мир.

Навлизането в третата година от началото на войната на Русия срещу Украйна и в навечерието на европейските избори е от изключителна важност за националната сигурност на България и на Европа да бъдат установени всякакви форми на въздействие върху българските граждани и ефективно да се противодейства срещу всякакви подобни посегателства, в името на демокрацията и защитата на гражданските права и свободи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)