Щедрият дарител на СУ е бивш възпитаник на Стопанския факултет

"Работи във финансовия сектор, предприемач е", разкри доц. Деян Радев

26.02.2024 | 19:09 Редактор: Толя Стоянова

1 милион лева дарение - сумата получи Стопанският факултет към Софийския университет. Дарителят реши да запази анонимност. Парите ще бъдат използвани за стипендии за месечна издръжка през следващите 10 години. Студентите ще имат възможност за допълнителен доход по време на учебния процес.

"Ще има два типа стипендии. До 15 стипендии ще бъдат за студенти в неравностойно положение - с ниски семейни доходи или сираци. 6 стипендии ще бъдат за студентите ни с най-висок успех. Размерът на стипендията е 400 лв. на месец за 9 месеца от учебната година", каза доц. Деян Радев.

Според него дарителят е бивш възпитаник на Стопанския факултет.

"Дарителят е наш алумни в един от първите випуски. Заминава в чужбина, работи във финансовия сектор, предприемач е и решава да задели за университета си", добави доц. Радев.

Студентите са благодарни за дарението. Споделят, че то ще им помогне със семестриалните такси, както и ще стимулира по-голямо участие в учебния процес.

"Това дарение според мен е поощрение за студентите, тъй като показвайки техните знания, те ще могат да бъдат оценени. В бъдеще това би стимулирало студентите да са още по-прилежни и да полагат усилия в учебния процес. Бих си закупила още материали, с които да уча повече. С това дарение бих си покрила и част от входната такса", сподели студентът Адриана Браничева.

Според студентите запазването на анонимността е знак, че дарителят не иска да насочва вниманието към себе си. По думите на доц. Радев дарителят е обещал да индексира стипендиите спрямо инфлацията всяка година.

Вижте повече в репортажа на Надежда Ачева.