Министър Вътев: Украйна е задължена да ни информира за идващата у нас продукция

"Унгария черпи опит от добрите ни практики", каза посланикът в България Н. Пр. д-р Миклош Борош

23.02.2024 | 17:00 Редактор: Вяра Димова
Министър Вътев: Украйна е задължена да ни информира за идващата у нас продукция

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев се срещна с посланика на Унгария в България Н. Пр. д-р Миклош Борош, в МЗХ. Двамата обсъдиха лицензионния режим за внос на селскостопанска продукция от Украйна в България.

По отношение на лицензионния режим има координация между премиерите на Украйна и България и министрите на земеделието, каза Вътев. 

"Украйна има задължението да ни информира кой изпраща стоката от тяхна страна и кой я получава в България. Единствено след спазване на това условие може да се реализира износ и внос", обясни българският министър.

Той даде пример с компания, нарушила лицензионния режим, която е официално изпратена на Украйна, а от тяхна страна, съгласно решение на украинското правителство, фирмата следва да прекъсне транзита и да загуби правото да осъществява износ за шест месеца.

Н. Пр. д-р Миклош Борош информира, че в Унгария с интерес се следят процесите, свързани с лицензионния режим между България и Украйна и черпят опит от постигнатите добри практики.

По време на срещата бе обсъдена и темата за реализацията на продукцията в лозаро-винарския сектор на международно ниво, като се разгледаха възможностите за предлагането на вино на чуждестранни пазари. Министър Вътев подчерта, че в България има модерно изградени винарски изби, които произвеждат висококачествено вино, което с успех може да се конкурира в европейски и световен мащаб.

Снимка: Пресцентър на Министерството на земеделието