fallback

През 2015 г. ще се осъществяват обучения за нуждите на пазара на труда

Младежката заетост ще бъде приоритетна през следващите години за екипа на МТСП

11.12.2014 | 16:22 Автор: Ирина Георгиева

Младежката заетост ще бъде приоритетна през следващите години за екипа на МТСП, предадоха от ресорното министерство. Целта е да се подобри качеството на живот на младежите, чрез повишаване на трудовата им заетост. В тази връзка през 2015 г. приоритетно ще се осъществяват обучения, адаптирани към нуждите на пазара на труда. Учебните и студентските практики, стажуването след завършването на образование, чиракуването и обучението чрез работа (дуално обучение), ще се използват като възможности за улесняване на прехода от образование към заетост“. Това заяви на „Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси“, проведен на 11 декември в Брюксел, министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Министър Калфин подчерта, че едно от големите предизвикателства при реализирането на Националния план за изпълнение на Младежката гаранция в България, е достигането до неактивните младежи. През октомври 2014 г. е подписано споразумение с всички заинтересовани страни за активиране на младежите от 15 до 24 г., които не работят, не учат и не са регистрирани в бюрата по труда. 

"Безработицата на младежите е най-голямото предизвикателство за Европа. Комисията признава, че са положени усилия от държавите-членки в тази посока, но въпреки тях, е необходимо да засилим реформите в целия ЕС, за да ускорим процесите, които се целят в Гаранцията. В това число – трябва да подобрим връзката между образователните системи и пазара на труда. Защото това е единен и цялостен процес – от образователната система, обученията, квалификациите, до намирането на стажове, чиракуване и трайна заетост." - коментира вицепремиерът в изказването си пред министрите на труда от страните-членки на ЕС и комисаря по заетостта Мариян Тисен.

По време на първото си присъствие на Съвета, министър Калфин изрази подкрепата на страната ни и за приемане на единен Регламент за улеснение на достъпа на работниците до услугите за подпомагане на трудовата мобилност в рамките на ЕС. Предложението за регламент урежда организацията и функционирането на европейската мрежа за намиране на работа – EURES, която и към момента е най-посещаваната от българи платформа за намиране на работа в страните от ЕС.

Ключовите идеи за реформа на EURES се отнасят до съчетаване на търсенето и предлагането на работна сила и професионален подбор, подобряване на обмена на информация в мрежата и капацитета на докладване на резултатите, като се отчита реалното състояние на трудовия пазар. Според държавите-членки, предложението за регламент ще помогне за решаване на проблема с безработицата в ЕС с подобрена организация и развитие на публично-частни партньорства. 

fallback
Още от България
fallback