5 часа била борбата за живота на 2-годишното от Велико Търново, подозират задавяне с храна

Лекарите са открили, че дихателните му пътища има аспирирано стомашно съдържимо

21.02.2024 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Трагедия - 2-годишно момиченце почина след преглед и манипулации във великотърновската болница и отказ на родителите му за хоспитализация. Окръжна прокуратура разследва случая, като най- вероятната причина е задавяне с храна.

В понеделник в Спешна помощ във Велико Търново е прието 2-годишно дете със симптоми на стомашно-чревна вирусна инфекция, придружавано от баща му и баба му. Изпратено е в детско отделение на областната болница.

"Качваме се горе, д-р Точков удари една инжекция на малката, пооправи се, попита ме дали ще остана, но аз му казах: "Не", сподели бабата на детето - Стефка Панайотова.

"Прибра се детето, беше игриво, нямаше нищо. Дадохме ѝ пюре, каза на баба си: "Ам, ам", съжалихме я първия път, не искахме да ѝ даваме, но после ѝ дадохме", коментира майката на момиченцето - Данка Ангелова.

Два часа по-късно обаче, състоянието на детето се влошило и близките му отново се върнали в детско отделение. Там екип от специалисти близо пет часа се борили за живота му.

От болницата във Велико Търново уточниха в специална позиция, че детето е било интубирано, а лекарите аспирирали от дихателните му пътища стомашно съдържимо.

"Вземаха детето, сложиха го в интензивното, до последно имаше пулс. След 02:30 ч. какво правиха и бъркаха на детето в устата, с какви маркучи, в 04:05 ч. докторите излязоха, махнаха си ръкавиците и казаха: "Почина", допълни бабата.

Това е първото дете на семейството.

От болницата са сигнализирали Окръжна прокуратура за случая, където е заведено досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

Вижте повече в репортажа.