Земеделци, животновъди и пчелари от Бургаско скочиха срещу фотоволтаиците

Областният управител обжалва решението на съда

21.02.2024 | 13:47 Редактор: Тодор Петров

Земеделци, животновъди и пчелари отново на протест. Този път заедно. И не в триъгълника на властта, а пред Съдебната палата в Бургас. Причина за недоволството е решението за изграждане на фотоволтаични паркове в землището на четири села в Община Средец.

Младен Михов има пчелин. На протеста е заедно със семейството си. 

"Ако се насадят 8 000 декара не с култура, която пчелите да събират, тези хора с тези пчелини трябва да се изнесат от селото. Такива като нас, с две малки деца, аз какво ще им обясня!? Дадох си последните пари да живеят на чисто място, ще кажат: "Татко, защо си дал последните пари на семейството, като всичко около нас е в стъкла!?", оплака се пчеларят.

При показан на карта проект, Общинският съвет в Средец е дал съгласие за изграждането на фотоволтаична централа в землищата на селата Дюлево, Светлина, Суходол и Орлинци. Общественото обсъждане, според местните, нарочно е насрочено часове преди заседанието на местния парламент и местните не са успели да присъстват. 

"Стъклото ще погребе селото! Ще измени климата и ще го обезлюди в крайна сметка", алармира председателят на Сдружение "За чиста природа-село Дюлево" Валентин Киров.

Недоволстват и фермерите, и животновъдите, които се страхуват, че ще останат без пасища за изхранване на животните, защото фотоволтаичната централа ще бъде върху тях. Ловците и пчеларите също са против. Погива бизнесът на животновъдите и пчеларите.

Междувременно областният управител Пламен Янев обжалва решението пред Административния съд в Бургас.

"Каквото и да е решението на съда, проектът няма да продължи, докато не се изключат недоразуменията и се надявам в региона да се запази поминъкът", заяви Пламен Янев.

Делото в съда в Бургас започна днес.

Вижте повече в репортажа.