151 г. от гибелта на Апостола на свободата, поклонения ще има в редица градове

Росен Желязков ще участва в отбелязването на годишнината от смъртта на Васил Левски в Карлово

18.02.2024 | 08:02 Редактор: Вяра Димова
151 г. от гибелта на Апостола на свободата, поклонения ще има в редица градове

Днес се навършват 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. След като на 27 декември 1872 г. той е заловен при Къкринското ханче до Ловеч, а след това отведен в Търново, на 18 февруари 1873 г. Левски е обесен в центъра на София, близо до днешния паметник, издигнат в негова чест през 1895 г.

Годишнината ще бъде отбелязана в родния му град Карлово с възпоменателна церемония, в която ще участва председателят на Народното събрание Росен Желязков. Тя ще започне в 18:00 ч. на пл. "Васил Левски" в града. Желязков ще приеме строя на представителни роти от Карловския гарнизон и ще произнесе слово.

По-късно в читалището ще се състои традиционният възпоменателен спектакъл на ученици от средно училище "В. Левски". Тази година спектакълът е озаглавен "Моят Левски".

Годишнината от гибелта на Апостола ще бъде отбелязана с гражданско поклонение и военен ритуал и пред паметника му в Ловеч.

Паметта на Васил Левски ще бъде почетена и с поход до музея "Къкринско ханче" и военен ритуал. От 11:00 ч. представителни блокове от Националния военен университет "Васил Левски" – Велико Търново ще  поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола в двора на ханчето и ще отдадат почит към делото му. Вечерта в ловешкия храм "Успение Богородично" ще бъде отслужена панихида за Апостола, а след това, от 18:00 ч., е гражданското поклонение и военен ритуал пред паметника на Васил Левски, който се издига на хълма над Ловеч, предаде БНР.

В Троян годишнината от гибелта на Левски ще бъде отбелязана с панихида за йеродякон Игнатий в църквата "Света Параскева-Петка" и Факелно шествие, и поднасяне на венци на признателност пред делото на Апостола пред паметника на Левски на площад "Възраждане".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)