Храната "изяжда" най-много от парите ни, не даваме почти нищо за здраве

Доходите ни растат, но растат и харчовете

16.02.2024 | 19:22 Редактор: Деси Николова
Храната

Данни на НСИ ясно показват нещо, което всеки от нас е усетил по джоба си. Доходите ни растат, но растат и харчовете. В повечето отрасли заплатите са вдигнати, nо заедно с това е скочила и инфлацията.

Без изненада, в структурата на общия разход с най-голям относителен дял е храната. За семейната трапеза отиват близо 31% от парите ни. Следват битовите разходи. Сметките за ток, вода и горива "изяждат" 13% от приходите ни. 7% даваме за транспортни разходи. Точно толкова излизат и социалните осигуровки, които плащаме всеки месец.

Близо 7% от доходите на българина отиват за здраве. Лекари, лекарства, болничен престой. Всичко това излиза немалко. Харчим и за алкохол и цигари - за тях отиват 4% от доходите ни.

Приблизително толкова даваме и за дрехи и обувки. В дъното на класацията се нареждат средствата, които отделяме за свободното си време - посещения на кино, театър и други развлечения.


1
1 rate up comment rate down comment 0
бяла мафия
преди 2 месеца
Даваме от Общата здравна каса 8 милиарда за здраве! Отделно, всеки болен плаща допълнително. В държавни болници има лекари-чиновници, които получават по 70-80 хил. лв. на месец заплата! А други, са с по 1000-1500 лв. България е страната с най-големи неравенства в Европа! А и в света! Дори в Африка, само няколко страни са с такова неравенство. Сигнализирай за неуместен коментар