ВУЗФ награди ученици, учители и директори за постижения в образованието по икономика

Част от победителите получиха стипендии за обучение

15.02.2024 | 19:05 Редактор: Деси Николова

Висшето училище по застраховане и финанси раздаде за първи път награди за образование по икономика в средните училища за 2023 година. С тях отличиха най-добрите, показали умения и познания на национални и международни състезания и олимпиади.

Никол Богданова е един от отличените зрелостници за успехите си по икономическа информатика. 

"Аз винаги съм обичала да си поставям предизвикателства и това беше едно от тях. Благодаря на всички мои учители, които винаги са ме насърчавали. След като получих наградата, съм много щастлива", сподели ученичката.

Конкурсът е насочен към професионални гимназии с икономически специалности. В него се включиха близо 100 ученици от 11 и 12 клас, учители и директори. 

"Награждаването в днешния конкурс е просто една стъпка от онова, което планираме да правим. Правим го с убеденост и със съзнанието, че то ще ни доведе до момент, в който ще видим повече смисъл в работата си и резултати от нея", заяви ректорът на ВУЗФ Борис Велчев.

"Идеята ни беше да включим по-широк кръг от преподаватели по икономика, не само от професионални гимназии, но и от средните профилирани училища. Бих казал, че това е първото по рода си събитие с толкова широк кръг от учители, директори и разбира се ученици", каза зам.-ректорът на ВУЗФ доц. Джеймс Йоловски.

На част от победителите висшето училище раздаде стипендии за обучение. Награди връчи и образователният министър проф. Галин Цоков. 

"Много е важно в една образователна система да има такива професионални общности – учители, директори, които да обсъждат професионални проблеми и да са професионално насочени свързани с професионалното развитие. Затова благодаря за всичко, което правите в това отношение", добави министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Идеята на организаторите е конкурсът да се превърне в традиция, за да се стимулират изучаващите и преподаващите икономически дисциплини.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.