Терзиев с допълнителни мерки за пътна безопасност, иска още камери в София

Засилва се контролът около училищата и детските градини

08.02.2024 | 12:30 Редактор: Вяра Димова
Терзиев с допълнителни мерки за пътна безопасност, иска още камери в София

Поисках от СДВР да бъдат предприети допълнителни мерки за пътната безопасност около училищата и детските градини в София. Вярвам, че при завишен контрол от страна на КАТ - "Пътна полиция" ще е възможно да имаме по-сигурни зони за децата ни. Това заяви кметът на столицата Васил Терзиев в личния си профил във Facebook.

Ето какво още заяви той:

Заедно със зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов и колеги от общината обсъдихме с директора на СДВР главен комисар Любомир Николов кои според специалистите от пътна полиция са конфликтните места из града с най-чести нарушения и пътни произшествия. 

- Инцидентите с пешеходци могат да бъдат намалени с добро осветяване на кръстовищата.
- Пешеходните пътеки могат да бъдат по-сигурни, ако преди тях се монтират неравности, повдигнати кръстовища и допълнителна светлинна сигнализация.
- Скоростта в града трябва да се контролира по-добре дори и във вечерните часове.
- Обърнах специално внимание на автомобилните гонки в града и поисках системен контрол и сериозни санкции за нарушителите.
- Неправилното паркиране трябва да се ограничи максимално, защото често това пречи както на пешеходците, така и на видимостта на шофьорите. 

Инспекторите от Центъра за градска мобилност вече редовно следят за такива случаи. Важно за сигурността в града е и контролът на скоростта на улици и булеварди с многолентово движение. Такива са Околовръстния път, бул. "Сливница", бул. "Черни Връх", ул. "Цар Борис III" в частта към кв. "Княжево", бул. "България", бул. "Цариградско шосе" и други. 

"Договорихме се "Пътна полиция" да постави стационарни камери на критичните места по тези трасета. Столичната община ще проектира и подготви поставянето на камерите, а СДВР ще осигури самите устройства. Допълнително на територията на общината всеки ден вече работят между 8 и 12 екипа на КАТ с мобилни камери за скорост, така наречените триноги, които Столичната община дари на МВР през последните години. С главен комисар Николов решихме да имаме редовни срещи между Столичната община и СДВР и да работим заедно за по-сигурна София", съобщи Терзиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)