Вътев: Бих поел вината и за протестите в целия ЕС, очаквам и оттам да ми поискат оставката

Зърнопроизводителите и животновъдите настояват за справедливо разпределяне на субсидиите

03.02.2024 | 18:41 Редактор: Толя Стоянова

17 земеделски организации искат оставката на ресорния министър Кирил Вътев и настояват за спешна ревизия на фермерската политика. Те са в протестна готовност в понеделник под прозорците на властта. На този фон министър Вътев обяви, че ги подкрепя, но според него каквото и да направи правителството, те винаги ще протестират. Зърнопроизводителите и животновъдите настояват за справедливо разпределяне на субсидиите

"Основното искане на протестиращите е незабавната оставка на министър Кирил Вътев. Освен това, поставяме искане за комплексна ревизия на националната земеделска политика, която в момента създава разрушителни последици за фермерите. Свидетели сме на тотална липса на законодателна инициатива и намалени ставки на субсидиите", гласи позицията им.

"Бих поел вината и за протестите в Германия, Франция, Италия, целия ЕС. Очаквам и оттам да ми поискат оставката", заяви Вътев.

Извън иронията министър Вътев обеща още утре да набележат мерки, с които земеделците да бъдат подпомогнати, но очаква пак да има протести и дори е солидарен с тях.

"Каквото и да се реши утре, земеделците ще протестират. И аз бих застанал до техния протест срещу усложненията, които им причиняват зелените изисквания и ги правят нерентабилни на пазара и срещу намерението да бъдат атакувани от нелоялна конкуренция с дъмпингов внос", добави министърът на земеделието.

"Земеделските производители не е успял да ги обедини Александър Стамболийски, като им е направил партия. Бих бил много горд, ако успея аз да ги обединя. Имам огромното желание", каза още Вътев.

Бившият земеделски министър Явор Гечев не е оптимист, че тези 500 млн. лева за фермерите ще бъдат намерени.

"Няма да се съберат пари, за съжаление го казвам, защото земеделието наистина се нуждае от тези пари. И това не са пари са самоцел, тук въпросът е за оцеляване - всичко е под водата", заяви Гечев.

Той даде съвет какво трябва да се направи според него:

"Преразглеждане на някои части то европейската политика, опростяване и налагане на екологични такси", посочи Гечев.

Настоящият министър обаче е настроен положително. Предстои да видим дали земеделците също ще са оптимисти след утрешната среща в Министерският съвет.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС