Малко известните факти за номинираните за Нобелова награда български творци

През 1973 г. за Нобеловата награда за литература е бил номиниран Елиас Канети

03.02.2024 | 14:05 Редактор: Тодор Петров

Преди броени дни стана известно, че през далечната 1973 г. за Нобеловата награда за литература е бил номиниран и българин. Това е роденият в Русе немскоезичен писател Елиас Канети, който години по-късно получава приза, но като австриец. 

В периода от 1912 до 1973 година още четирима български автори на стихове и проза са били сред номинираните за престижното отличие. 

На 20 септември 1916 година професорът по литература и история на културата Иван Шишманов изпраща писмо до Нобеловия комитет, с което номинира Иван Вазов за престижната награда. Кандидатурата на Вазов не е за конкретно произведение, а за цялостно творчество. 

"Иван Вазов е автор, който от всички сведения, които аз съм чел за него, много е искал да бъде предложен за Нобелова награда. Първото издание на романа "Под игото" е на английски език и чак тогава се появява на български", разказа директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

Патриархът на българската литература не става нобелов лауреат, но в `19-та година с указ на цар Борис Трети е обявен за народен поет. Връчен му е и най-високият орден на България – "Свети Свети равноапостоли Кирил и Методий", който е даван само на монарси. 

Филмът на Миглена Георгиева - "Тайната на Нобеловата награда", ще бъде излъчен по телевизия Bulgaria ON AIR тази неделя от 18:00 часа в предаването "Историите ON AIR".