Пътешествие в подземна София: Какво крият каналите и бункерите в столицата?

Преподавателят в УНСС Иво Анев с интересно предложение

01.02.2024 | 15:56 Редактор: Вяра Димова

С нестандартен подход градски активисти повдигат въпроса за оползотворяването на неизползваемите столични бункери и за пречистването на каналите, които текат под символите на столицата ни.

Националният дворец на културата и площадът пред него, центърът на София и Южният парк – това са част от забележителностите на столицата, но какво се случва под тях? Под повърхността текат столичните реки Боянска и Перловска. 

"Основният проблем тук е замърсяването на реката. То се случва на километър, километър и половина навътре под земята и остава незабелязано от хората", каза преподавателят в УНСС Иво Анев.

Вече няколко години той се занимава със столичните подземия. Влизал е вътре безброй пъти. От графитите по стените си личи докъде гражданите влизат, за да си направят един вид градско сафари. 

"След едно определено влизане навътре вече няма нито графити, нито нищо. Когато се тръгне по Боянската река, миризмата се увеличава. Започват да се вижда следи от много тежко замърсяване", коментира още Анев.

Именно замърсяването е и една от причините преподавателят в УНСС да повдига въпроса като част от дискусията по темата. Друг предмет на разговора са бункерите.

"Това са бункери, които са изоставени и те могат да се превърнат в прекрасни пространства за ескейп стаи, за музеи", смята още преподавателят.

В Париж и Рим неизползваемите бункери са адаптирани като туристически атракции, разказа Анев. За да се случи това и в София, въпросът трябва да стигне до съответните институции, които не са една или две – МВР, Столична община, Басейнова дирекция. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)