Бивши съпрузи има, но няма бивши деца: Внасят спешни промени в Семейния кодекс

Ремонтът на закона беше обсъден на кръгла маса в Народното събрание

30.01.2024 | 13:36 Редактор: Деси Николова

На фона на тежкото убийство на един Пейо Пеев, депутати и социалният министър внасят спешни промени в Семейния кодекс. Идеята е и при развод родителите да имат равни права при отглеждането на детето. 

Ремонтът на закона беше обсъден на кръгла маса в Народното събрание. А депутатите и експертите се обединиха - и с родителите, и с децата трябва да работят специалисти, за да бъдат предотвратени травмите през годините.

Рамо до рамо ГЕРБ, ПП-ДБ и социалното министерство предлагат промени в Семейния кодекс, така, че на всяко дете да се осигури правилната среда и отглеждането му от двамата родители. 

"Дори и при развод по исков ред, съдът да може да определи съвместно родителство в решението си. Тоест да нямаме презумпция", отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

"Да не отлагаме повече този въпрос, а да действаме експедитивно", призова Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Според експерти една от важните съставки за споделеното родителство е промяната на времето, което и единия, и другият родител прекарва с детето си. 

"Сегашното време - два уикенда и малко ваканция превръщат единия родител в неделен татко, или неделна майка. На това нещо трябва да се сложи край", категоричен е Пламен Борисов от Асоциацията "За детско развитие".

От социалното министерство обещаха, че до два месеца ще предложат мерки за деца и родители. 

"Първо за да имаме по-компетентни хора в нашите структури. И второ - по-качествени услуги, които да бъдат достъпни и за децата, но и за родителите", заяви социалният министър Иванка Шалапатова.

За да станат факт промените в Семейния кодекс, първо трябва да получат "да" и от мнозинството в пленарната зала. Но едно е сигурно - бивши съпрузи има, но няма бивши деца.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR