Министър Стоянов: Кризите водят до повече случаи на трафик на хора

"Освен мерки, е необходима и адекватна професионална подготовка на служителите", заяви той

26.01.2024 | 13:11 Редактор: Вяра Димова
Министър Стоянов: Кризите водят до повече случаи на трафик на хора

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изрази категоричната позиция, че само със съвместни усилия могат да бъдат идентифицирани предизвикателствата и да се очертаят необходимите мерки за постигане устойчиви решения в борбата с трафика на хора. В този смисъл оцени високо участието на представители на европейските институции, законодателната, изпълнителната и съдебната власт, неправителствени организации. 

По думите му задълбочаването на кризите – икономически, военни, екологични, демографски, водят до увеличение на случаите на трафик на хора, а начините за извършване на това престъпление стават все по-разнообразни, което изисква бърз и адекватен институционален отговор. Подобна тенденция наблюдаваме и по отношение на контрабандата на мигранти - престъпление, тясно свързано с трафика на хора. Практиката показва, че често престъпни групи се занимават и с двата вида престъпна дейност, генерираща огромни печалби.

"Противодействието на трафика на хора е основен приоритет за МВР", подчерта вътрешният министър.

През миналата година са проведени 14 полицейски операции, от които две с международно участие под координацията на Европол и Евроюст. Неутрализирани са 13 организирани престъпни групи, ангажирани с различни форми на трафик на хора. Осъществява се активно взаимодействие с чужди полицейски партньорски служби. Използват се всички канали за обмен на оперативна информация в реално време - Европол, Интерпол, Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (СЕЛЕК), офицери за връзка.  

Министър Стоянов коментира и усилията на вътрешното ведомство, което заедно с другите ангажирани с проблема институции и неправителствения сектор в страната работят последователно за превенция и борба с тези престъпления. Установени са добри практики – прилагат се механизми за незабавна координация между МВР, социалните служби и НПО във всеки един случай, когато се налага обгрижване на жертвите (вкл. деца).

Освен целенасочените превентивни действия, министърът изведе необходимостта от адекватна професионална подготовка на служителите, пряко ангажирани с противодействието на трафика на хора.

"Наясно сме както с видовете трафик и начините на рекрутиране на жертви, така и с причините, поради които уязвими хора попадат в престъпните мрежи. Преодоляването на тези причини е дълъг и сложен процес. Предизвикателствата са много и изискват обединени и едновременни усилия в много посоки - повишаване на интеграцията и образоваността, намаляване на бедността и маргинализацията, подобряване на заетостта и на жизнения стандарт - области, в които МВР няма пряко участие. Многократно обаче сме подчертавали пряката връзка между тях и общата картина на престъпността", обобщи Стоянов.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Пресцентър на МВР