Този път снегът не ни изненада? Стотици снегорини са по пътищата, но шофьорите да внимават

За днес и утре няма обявени предупредителни кодове за опасно време

21.01.2024 | 13:56 Редактор: Деси Николова

Продължава почистването и обработването на пътната настилка в страната след обилните снеговалежи през изминалия ден. Зимната обстановка постепенно се нормализира, отворени са за движение главните пътища, няма информация за бедстващи райони.

През изминалата нощ продължи почистването от снега на улици и булеварди в София, пътищата са обработени със смеси срещу заледяване. Приоритетно се работи по маршрутите на обществения транспорт в 24-те района на столицата, съобщиха от общината. През деня продължава почистване на тротоари и пешеходни пространства, в готовност са 216 снегорина.

Властите напомнят на етажните собствености, търговски обекти и офис сгради, че са длъжни да почистят прилежащите територии пред съответните сгради и апелират шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия и да карат внимателно със съобразена скорост.

Над 800 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. От Пътната агенция съобщиха, че обстановката постепенно се нормализира и призоваха шофьорите да пътуват само при необходимост. Настилките са обработени и трасетата са проходими при зимни условия. Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. 

За днес и утре няма обявени предупредителни кодове за опасно време от института по метеорология и хидрология. От там разпространиха и любопитна справка на Европейската комисия за най-ниските температури, измерени някога в отделните страни на Евросъюза.

Отрицателният температурен рекорд за България е минус 38,3 градуса по Целзий. Тя е отчетена през 1947 г. в Трънската котловина. Рекордьор в статистиката са Австрия и Швеция с минус 52,6 градуса. А гражданите на Малта никога не са усетили температури, по-ниски от 1,4 градуса. 

През 2023 г. средната температура в света е била с 1,48 градуса по-висока от нивата от края на 19 век.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR