Министър Стойчева обсъди възможностите за инвестиции в България със САЩ

2024 година ще бъде годината на развитие и растеж чрез партньорства, заяви Милена Стойчева

21.01.2024 | 11:43 Редактор: Деси Николова
Министър Стойчева обсъди възможностите за инвестиции в България със САЩ

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева обсъди възможностите за инвестиции в България и развитието на технологиите и иновациите със старши съветника на губернатора на щата Калифорния Гавин Нюсъм Ди Ди Меърс. Ди Меърс е и директор на Службата на губернатора за бизнес и икономическо развитие (GO_Biz).

Целта на работната визита на министър Стойчева е разширяване на присъствието на български компании в щата Калифорния, както и привличане на инвеститори у нас в приоритетни сектори като информационни и комуникационни технологии, мехатроника и микроелектроника, изкуствен интелект, биоикономика и биотехнологии, космически технологии, кръгова икономика.

„Развитието на сътрудничеството между България и щата Калифорния в областта на високите технологии и дълбоките иновации е продължение на усилията ни за активизиране на Стратегическия диалог между страната и САЩ. Технологиите могат да бъдат мост между България и Калифорния и да подкрепят икономическия ни растеж“, заяви на срещата с Ди Меърс министър Стойчева. Министърът на иновациите и растежа и съветникът на губернатора се договориха да работят за подписване на меморандум за сътрудничество, който да даде тласък на икономическите отношения и да разшири и възможностите за българските компании да стъпят на нови пазари.

Министър Стойчева проведе и работна среща с представители на Meta в централата на компанията в Калифорния. Заедно с вицепрезидента за продуктова политика и стратегия Анди О’Конъл обсъдиха развитието на изкуствения интелект, възможностите за развитие на нови персонализирани методи за обучение, които включват разрешаване на конкретни проблеми, на телемедицината и визията на компанията за бъдещето на изкуствения интелект. С Ход Филкенщайн, който отговаря за развитието на технологиите за виртуална реалност, министър Стойчева обсъди възможностите за партньорства между университети и компанията за обучение и реализация на таланти, които да допринесат за развитието на екосистемата в България.

„В България имаме световно признат институт за изкуствен интелект - ИНСАИТ, който преди дни представи BgGPT – първият отворен езиков модел, адаптиран към българския език. От института вече има два стартъпа за дълбоки технологии. Това е област, в която България избра да инвестира и в която вярвам, че можем да развием сътрудничество. В България са едни от най-добрите таланти и нашата цел е да развием екосистемата и иновационния капацитет на страната“, заяви министърът на иновациите и растежа.

В рамките на работното посещение в Калифорния министър Стойчева проведе срещи с кмета на Ел Пасо де Роблес Джон Хармън, на Санта Паула - Лесли Корнейо, с представители на местната власт във Фресно, с президента на Калифорнийския технологичен институт (Калтек) Джефри Армстронг.

На срещите с кметовете министърът на иновациите и растежа обсъди конкретни възможности за развитие на партньорства с български общини и представи България като добра дестинация за инвестиции. Част от дискусиите бе моделът на иновационните долини за сътрудничество между местните власти, бизнеса и научните институции. Кметовете запознаха министъра с проектите за иновационен парк за космически технологии (Space Port) в Ел Пасо де Роблес и с инкубатора за технологии за медицински изделия в Санта Паула. Министър Стойчева заяви, че ще работи целенасочено за създаване на възможности за сътрудничество от взаимен интерес между български и калифорнийски градове.

„2024 година ще бъде годината на развитие и растеж чрез партньорства –между държави, региони, предприемачи, партньорства, които да служат за мирното изследване на Космоса“, каза министър Стойчева.

Снимка: Пресслужба на Министерството на иновациите и растежа