"Не знаехме, че идва второ бебе": Екстремно раждане в линейка, близнакът изненадал медици в болницата

Детето е получило хипотермия, и двете са на апаратно дишане

18.01.2024 | 18:45 Редактор: Елеонора Танева

Жена от айтоското село Малка поляна е родила в линейка на път за болница в Бургас. Извънредната ситуация наложила приемането ѝ в най-близкото лечебно заведение - в Бургас.

Бременната жена получила болки около обед на 16 януари. Веднага звъннала и в спешна помощ, при пристигането си екипът установил, че е започнало раждане и тръгнали за Бургас.

"Обаче по пътя започва раждане. Д-р Владимирова е била в екипа. Тя е сама, а шофьорът шофира. Няма кой да ѝ асистира, тя просто се е справила блестящо", заяви фелдшерът Радко Радев.

При постъпването ѝ в болницата лекарите установяват, че жената е бременна с близнаци и почти веднага започва и второто раждане.

"Не се знаеше, че има второ бебе, когато се прегледа ехографски, се разбра, че има втори близнак. За нас беше случайно, че установихме второ бебе", допълни д-р Мерал Муталиб.

От болницата посочиха, че бебето, родено в линейката на път за болницата е било с тежка хипотермия и тежко общо състояние, като се наложило да бъде реанимирано. Към момента състоянието на новородените е стабилизирано.

"Това е нежелана, непроследявана бременност, майка, живееща в лоши битови условия. И двете бебета имат нужда от апаратно подпомагане на дишането", каза д-р Красимира Добрева.

Спешните медици днес съобщиха за почти аналогичен случай, станал само няколко часа след непредвиденото раждане на жената от Малка поляна. Медиците получили сигнал за бременна в 6-ия месец жена. Д-р Георгиев се отзовал, качил родилката и тръгнали за Бургас. По време на движение започнало раждане и той е изродил момченце.

Спешните медици в Айтос посочиха, че в града няма Родилно отделение и призоваха местната власт да предприеме стъпки за разрешаване на проблема. 

Вижте повече в репортажа.