Разширяват "зелената зона" в София, столичани се възпротивиха

Свободното паркиране в "Гоце Делчев" съвсем скоро може да е само мираж

18.01.2024 | 14:03 Редактор: Тодор Петров

Разширяване на платеното паркиране в София. Предстои в обхвата му да влезе и квартал "Гоце Делчев". Част от живущите не са съгласни с промените.

"Повече паркинги, етажни паркинги, примерно. Очевидно сградите няма как да се преустроят и да има повече места за паркиране. Toва е вид наказателна мярка. Трябва първо да създадеш възможности на хората, преди да предприемеш това действие. Слагаш каруцата пред коня", коментира живущият в "Гоце Делчев" Димитър Филипов.

Живущите настояват преди да влезе в сила "зелената зона", да се изградят алтернативни паркинги. А, ако платената зона се въведе, поне част от приходите да влизат за подобрение на инфраструктурата в квартала. 

В срок до 15 февруари ще продължат да се приемат и писмени становища, както и в деловодството на районната администрация. Проектантите ще вземат под внимание резонните предложения на живущите в квартала, които ще бъдат отразени в първоначалния вариант на проекта. 

Директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев заяви, че въвеждането на "зелената зона" в квартала ще има положителен ефект върху трафика в столицата. Очакванията са платеното паркиране да бъде въведено в квартала в рамките на година.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR