Издирваните с червена бюлетина ексгранични полицаи: Няма гаранция за нашата безопасност

Турските власти искат България да ги екстрадира за случаят на смърт край браздата от 2008 г.

17.01.2024 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

Южната ни съседка Турция продължава процедурата по екстрадиране на четирима български граничари, обвинени в убийство. Решението на магистратите е да продължи процедурата по издаване на червена бюлетина на Интерпол за четиримата ни сънародници.

Случаят е от 2008 година - тогава турска рибарска лодка влезе в български териториални води край Резово. Българските граничари опитали да спрат бракониерите, но те не се подчинили. Произведен е изстрел, от който починал един от чужденците.

16 години по-късно турските власти искат екстрадицията на българските полицаи.

"Информация за съдебните заседания ние научихме от медиите, предвид което се свързахме с колегата и той ни предостави копие от решението", каза адвокатът на полицаите - Росен Кожухаров.

Срещу българските полицаи се води дело за предумишлено убийство.

"Дали има подобен официален документ, който да е постъпил в българските компетентни органи - аз не мога да кажа, за подобно нещо не сме уведомени. Ако има действително издадена червена бюлетина, тя ще бъде придвижена до компетентните български органи, които ще предприемат действия", допълни адвокат Кожухаров.

През годините българската държава многократно е заявявала подкрепата си към българските граничари.

"На срещата със Сотир Цацаров, вече не помня преди колко години беше, тогава той ни увери, че България няма да ни екстрадира, но ако сме навън - не може да гарантира за нашата безопасност", коментира обвиняемият полицай - Живко Петков.

"Говорихме, че дори и да има такава бюлетина, няма да ни екстрадират", сподели другият обвиняем полицай - Михаил Цонков.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.