fallback

Протест срещу избора на Слави Бинев за председател на комисията по култура

Артисти, музиканти, хора на изкуството протестираха пред НС

03.12.2014 | 18:13 Автор: Ирина Георгиева

Артисти, музиканти, хора на изкуството протестираха пред НС срещу избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по културата и медиите, предаде БТА. Шествието тръгна от градинката пред "Кристал", след което спря пред НС. Протестиращите изпълниха пространството между сградата и паметника на Царя Освободител и спряха движението по булеварда. 

Хората на изкуството седнаха за кратко на стълбите на централния вход на НС. В знак на протест Йосиф Сърчаджиев вдигна ръка, свита в юмрук, и се помоли: "Със сила и вяра Бог да е с нас!".

Директорът на Младежки театър Владимир Люцканов посочи, че има по-достойни хора, които да се занимават с комисията по култура. Според него изборът на Бинев е логичен завършек на всичко това, което управляващите вършат в областта на културата. Той посочи, че от Младежкия театър са излезли с протестна декларация и тя се чете преди всяко представление. 

Режисьорът Александър Морфов обясни, че е дошъл на протеста, защото съвпада с неговата позиция. Той посочи, че в знак на протест си е подал молбата за напускане на Народния театър. Не мога да бъда държавен служител като режисьор от държавен театър и да протестирам, коментира той. Морфов разказа,че артистите са се организирали спонтанно в социалните мрежи. Относно поканата на Слави Бинев към хората на изкуството, Александър Морфов коментира, че не би отишъл на такава среща.

Още по темата вижте в следващото видео:

 

fallback
Още от България
fallback