Празникът на баташкия суджук събра мнозина желаещи да вкусят от родопските деликатеси

Всяка къща има своя рецепта

14.01.2024 | 18:40 Редактор: Толя Стоянова

Първо издание на "Празник на баташкия суджук и тънките мезета" - интересната инициатива събра мнозина желаещи да вкусят от родопските деликатеси и да закупят от местни майстори. Всяка баташка къща има своя рецепта за суджуци, но основните съставки и пропорции на месото са едни и същи, разказват майсторите на мезета в родопското градче. Организаторите на празника бяха подготвили много местни вкусотии за гостите на Батак. На една от скарите се срещнапме със Стефан.

"Това са "джегриви суджуци" - местни, кървавица, най-важни са подправките. Никъде другаде няма такива суджуци освен в Батак", каза Стефан.

Местните производители представиха и мезета, наричани от тях "храна за богове". Празникът не мина и без вино, и греяна ракия. Желаещите да опитат от традиционните за Батак специалитети бяха много и от различни места в страната. Организаторите са категорични, че Батак съхранява не само безценното историческо наследство, традиции и обичаи, но и ястията, неповторимия диалект и уникалното чувство за хумор.

"Десетки батачани се включиха с дарения на мезета, на сланина, на суджуци, на сирена, за да можем да почерпим всички гости на града, дошли на този празник, който провеждаме за първи път, и се надяваме да стане традиционен. Изключително студено е, но това е точното време", сподели организаторът Теодора Пейчинова.

Вижте повече в репортажа.