12 хил. пияни и 10 хил. дрогирани шофьори за година: Експертизите ще излизат по-бързо

"Целта е да се автоматизира подготовката на кръвните проби", заяви директорът на НИК Анатолий Ангелов

13.01.2024 | 14:30 Редактор: Толя Стоянова

Годишно у нас са залавяни около 12 хиляди пияни и около 10 хиляди дрогирани шофьори. Нови апарати ще изследват за наркотични вещества кръвта на шофьорите. Чрез автоматизираната система за подготовка пробите ще излизат в рамките на една до две седмици.

Девет месеца, през които мъката и сълзите съпътстват всеки ден от живота на Петя и съпруга ѝ след смъртта на сина им - Васко. Толкова време чакат, за да излязат кръвните резултати от пробите на убиеца на момчето.

"Автотехническата експертиза я чакахме повече от година", каза Петя.

Сега чакането приключи. Не само за Петя, но и за всички тези родители, които са изгубили своите деца при катастрофи. Два апарата ще изследват наличието на наркотични вещества в кръвта на шофьорите.

"Целта е да се автоматизира подготовката на кръвните проби", заяви директорът на НИК Анатолий Ангелов.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи е на мнение, че с новата апаратура за изследване, резултатите ще са готови по-бързо и чакането от 4 до 6 месеца за излизане на пробата ще приключи.

"Цената я плащат нашите деца. Всички родители, които се борят за справедливост, се борят не за техните деца. Борим се другите деца да се приберат вкъщи", сподели Петя.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.