От БСП искат незабавна и пълна забрана на райския газ в България

Валери Митов отбеляза множеството рискове за здравето на младежите

08.01.2024 | 11:15 Редактор: Деси Николова
От БСП искат незабавна и пълна забрана на райския газ в България

Темата с разпространението на райския газ сред децата продължава да е на дневен ред. Той се разпространява свободно както в нощните заведения, така и онлайн, където всеки, който желае може да си купи. Проверките на РЗИ и МВР не дават нужния резултат. Проблемът беше решен за кратко, след като тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова предприе решителни действия чрез масирани проверки от Комисията за защита на потребителите и инициира бързи законодателни промени. Инициативата ѝ срещна подкрепа от всички политически сили. Проблемът бе видимо решен. За съжаление, служебните кабинети на президента Радев и министърът му на икономиката Никола Стоянов странно защо рязко спряха борбата с този бич сред децата. Редовното правителство също не прави нищо по темата. Флакони се търкалят пред училища и по детски площадки. Това се твърди в позиция на народния представител от БСП Валери Митов.

"Като народен представител от БСП, зададох въпрос към министъра на здравеопазването относно проверките на РЗИ се оказа, че не разполагат с оборудване, с което да установят дали газът е диазотен оксид, тоест райски газ. Единствено ако на даден флакон е обозначен този газ, тогава може да се констатира като нарушение. И от хиляди проверки в цялата страна, има много малък брой актове за нарушение. Така популярните пълнители с райски газ са опасни за здравето, особено при подрастващи и са забранени за продажба.  Очевидно е, че там, където няма политическа воля, се намират извинения", заяви Митов.

Той отбеляза, че райският газ крие много сериозни рискове за здравето на децата и младежите, особено в комбинация с алкохол. Включително бъдещи репродуктивни проблеми. Употребата на този вид стимулант може да предизвика изразено ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане, което да декомпенсира в екстремно ниско кръвно и понижаване на сърдечните честоти до степен спиране на сърдечна дейност. Сред рисковете са още дефицит на витамин B12 и развиване на психологическа зависимост.

"В края на миналата година във Великобритания се прие притежаването на райски газ да е престъпление. Незабавно трябва да се гласува  в НС пълна забрана за внос и продажба на райски газ! Райският газ трябва да влезе в списъка на наркотичните вещества и да се прилага цялата тежест на закона срещу дилърите и тези, които го използват. Нужни са спешни мерки, защото сме длъжни да опазим младите хора от този наркотик, който залива страната с епидемични размери", допълни Митов.

Снимка: БГНЕС