И малките в Караисен знаят и тачат традициите на "Иванови влачуги"

С ритуала селото кандидатства за вписване в световното културно нематериално наследство на ЮНЕСКО

07.01.2024 | 14:27 Редактор: Елеонора Танева

В павликенското село Караисен по традиция на Ивановден се извършва ритуалът "Иванови влачуги", с който страната ни кандидатства за вписване в световното културно нематериално наследство на ЮНЕСКО.

По традиция към селската чешма в Караисен на Ивановден се влачат да бъдат окъпани именици и младоженци за здраве и плодовитост. Местните вярвали, че на Ивановден силата на водата е най-голяма и има репродуктивни способности.

"Тук се водят имениците на чешмата, къпят се и момите, за здраве и берекет, пожелават най-хубави неща, младоженците с булките също се изкъпват", знае малката Румена.

Обичаят е без аналог в България. Тази година местното читалище кандидатства с обичая за включване в националната листа за живо нематериално наследство.

"От десетилетия го правим този ритуал, а през 1986 година читалището е спечелило 8 златни медала на Копривщица 86! Стар, много стар обичай, навремето са го правили на геран - серен", поясни библиотекарят в НЧ "Добра надежда" Валентина Кирева.

"Празникът е важен и уникален, защото се пресъздава ежегодно, и има традиция, която е жива и не умира – всяка година участниците са се повече, има деца и възрастни, което означава че се предава през поколенията!", допълни музеологът и историк Диана Митева.

"Изключително важно е да се спазват традициите, по този начин ние си спомняме откъде сме тръгнали, къде минаваме и къде ще стигнем", заяви Стефан Николов.

След като се изкъпят имениците и младите, всички се залавят на голямо хоро. Днес в Караисен, където живеят около 700 жители, имен ден празнуват 22-ма Ивановци.

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 3 месеца
Твърдението, че "страната ни кандидатства за вписване в световното културно нематериално наследство на ЮНЕСКО." е невярно. За да се длучи това следва да се проследи определена, възприета в страната процедура, която у нас за сега дори не и задвижвана. Редно е пишещите такива репортажи и редакторите да внимават с новините, които се публикуват, за да не заблуждават хората Сигнализирай за неуместен коментар