Над 35 души, сред които и деца, са заразени с трихинелоза - яли месо от диво прасе

Те са под домашно наблюдение

04.01.2024 | 18:40 Редактор: Деси Николова

Епидемичен взрив на трихинелоза в панагюрското село Левски. Няколко семейства са заразени, след като по време на празниците консумирали месо от диво прасе. Сред тях има и деца, като най-малкото е на 3 години.

Заразата е поразила няколко семейства. 

"Доколкото разбирам, това са ловците, които са били на излет и са раздали така на населението. Уж давали за изследване от месото, но се е получило това натравяне. Аз разбрах, че много хора са били", споделя един от жителите на село Левски.

В последните дни на миналата година болните са яли месо от диво прасе, вероятно заразено с трихинелоза, закупено от частни лица, коментират специалистите. Няколко дни след това 37 от тях се почувствали зле и потърсили медицинска помощ. 

"При тях почти всички се оказа, че са заразени, защото са консумирали от това месо и вече има болестни признаци. Организирахме изследвания на всички хора, които бяха потърпевши", съобщи епидемиологът доц. Димитър Вучев.

Сред заразените има и деца, но заболяването протича по-сериозно при възрастните предупреждава епидемиологът. 

"Защото усложненията от трихинелоза, ако не се лекува навреме, или не се диагностицира, или пък се развива тежко при възрастни хора защитните сили не могат да реагират и декомпенсацията води до фатален край", допълни доц. Вучев.

Заразените са под домашно наблюдение. За епидемичния взрив в панагюрското село са уведомени Министерство на здравеопазването и Националният център по заразни и паразитни болести.

Вижте повече в репортажа.