Веселие за малко и последици за цял живот - деца са с травми след инцидент с пиротехника

Търговци твърдят, че продажбата на изделията се извърша по правила

03.01.2024 | 18:44 Редактор: Вяра Димова

И тазгодишното посрещане на Нова година не се размина без пострадали. Сред тях има и малки деца. Единият от случаите е при 3-годишно дете от Сандански, което загуби двата пръста на дясната си ръка след инцидент с пиротехника. Те са ампутирани след спешна интервенция извършена от лекарите в "Пирогов".

"То е оперирано по спешност. Извършената интервенция е първа от поредица интервенции. Кога ще се състоят последващите, ще преценят лекарите на база състоянието и как се повлиява то", посочват от болницата.

И в Бургас отбелязването на Новата година с палене на фойерверки прати 9-годишно дете в спешното отделение с изгаряния по лицето и с увреждане на едното око.

"Извикахме офталмолог, който установи, установи, че травмите не са много сериозни, има засягане само на външния слой. Изпратихме детето вкъщи в добро общо състояние", уточни д-р Николай Добрев, лекар в "Спешно отделение" на УМБАЛ-Бургас.

Лекарите съветват децата да нямат достъп до пиротехника, а търговците на такива изделия са категорични, че продажбата им се извършва по строги правила, забранена е за непълнолетни.

"Търговците на пиротехника предполагам, че няма да направят за себе си безумното решение да продават на деца. Това, което аз виждам в по-голямата част, е, че близки хора на децата - дали ще са батковци, каки, дори родители, което за мен е престъпление, купуват пиротехника и я дават на децата", каза управителят на магазин за пиротехника Тодор Попов.

А упътването за използване на изделието е задължителна част от лицензираната пиротехника.

"Ние сме една от най-ограмотените нации в тази сфера, но пренебрегването на опасността води до лоши последици", подчерта Попов.

И не на последно място - на място в лицензираните магазини за продажба на пиротехника продавачите дават и допълнителни инструкции за употреба.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС