Дъжд и сняг до дни - температурите ще паднат до -10°

Захлаждането ще се усети още в неделя

03.01.2024 | 17:17 Редактор: Вяра Димова
Дъжд и сняг до дни - температурите ще паднат до -10°

През нощта срещу петък облачността ще се разкъса и ще намалее до ясно време, но през деня от запад отново ще се увеличава. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от юг-югозапад. Температурите ще се задържат без съществена промяна.

През почивните дни облачността над повечето райони ще е по-често значителна, дъжд ще вали през нощта срещу неделя и в неделя; над около 1800 метра валежите ще са от сняг. В източната половина от страната югозападният вятър ще е умерен, временно силен. Температурите ще останат по-високи от обичайните за периода.

В началото на новата седмица, с ориентиране на вятъра в Западна България от северозапад, в Източна - от североизток, ще нахлува студен въздух. Температурите бързо и чувствително ще се понижат. Облачността ще е по-често значителна. В понеделник ще има и валежи от дъжд, но със застудяването в много райони от Северна и Западна България ще преминават в сняг.

Във вторник валежите ще са от сняг, но ще са на по-малко места и ще са предимно слаби. Ще бъде студено, минималните температури в Североизточна България ще са до минус 8°, минус 10°, а и дневните почти навсякъде ще са под нулата. В сряда вероятността за валежи намалява още. Облачността ще е променлива, вятърът - северозападен, до умерен. Сутринта ще е по-студено, през деня ще започне затопляне, съобщава НИМХ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)