Семейни сбирки по празниците често завършват с пожари, натоварени дни за огнеборците

В зимния сезон пожарникари съветват хората да бъдaт бдителни към отоплителните си уреди

02.01.2024 | 19:16 Редактор: Деси Николова

Ръст на пожарите по празниците отчитат от "Пожарна безопасност и защита на населението". В дните по Коледа и Нова година огнеборците са реагирали на над 1400 сигнала в цялата страна. По-голямата част от пожарите са битови, а причините - забравени отоплителни електроуреди.

Над 160 пожара са загасили огнеборците само за последното денонощие. Отчитат значително нарастване на случаите по празниците. Основната причина - човешка небрежност.

"Семейните сбирки, сбирките в увеселителни заведения в ресторанти, настъпилият есенно-зимен сезон, в който се използват отоплителни уреди, от които стават обикновено пожарите", заяви инспектор Ангел Ангелов от ГДПБЗН.

"Къси съединение, небрежност на хората има и фойерверки", допълни старши инспектор Ивайло Иванов от оперативната дирекция на столичната ПБЗН. 

В зимния сезон пожарникарите съветват хората да бъдaт бдителни към отоплителните си уреди. 

"Да не се оставят без надзор, да не се оставят наблизо горивни материали. Да използват изправни отоплителни уреди", съветва инспектор Ангелов

А при ситуация на пожар е редно първо да се обадим на 112 и след това да правим опити за гасене, а не обратното, съветват огнеборците. 

Ако сте в апартамент, дори и в автомобил, е хубаво да се изключи напрежението, на автомобила да се изключи акумулатора, в жилище – бушоните", добави старши инспектор Иванов.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)