Плащаме до стотинка с електронните ваучери за храна, увеличават се разходите за бизнеса

Всеки служител ще може да проверява наличността си

02.01.2024 | 18:52 Редактор: Вяра Димова

Сменяме хартиените ваучери за храна с електронни. Промяната влиза в сила от тази година, но за въвеждането ѝ е даден гратисен период до 1 юли. До тогава управителите ще могат да предоставят и двата вида ваучери на работниците си. 

Пластика вместо хартиен ваучер за храна ще получат за януари 140-те служители в IT компанията на Николай Йорданов. Електронните ваучери улесняват работата на администрацията.

"Като IT компания подкрепяме всяка инициатива за дигитализация. Това е една много добра стъпка, която ще улесни от една страна администрирането на процеса по раздаването на ваучери, от друга страна – тяхното използване от служителите", смята управителят Николай Йорданов.

Той признава обаче и че има и едни минус - таксата за превод на сумите по ваучерите, която ще увеличи разходите за малкия бизнес. А вместо разход за печатане на хартиени ваучери, сега фирмите ще броят минуси за таксите за превод на сумите по банков път.

"Работодателят ще изпраща заявка до фирмата и ваучерите ще бъдат зареждани електронно. Всеки служител ще получава достъп до мобилно приложение на своя телефон и може директно чрез него да извършва плащането на ПОС терминалите в магазините. Ние ще предложим на служители ни и карта", обясни Христина Василева.

Също като банковите карти, пластиките за електронните ваучери ще бъдат защитени.

"Дава се и по-голяма сигурност, тези инструменти ще бъдат защитени с PIN код, а ако загубите картата си - ще може да я блокирате и тя да бъде преиздадена", каза Таня Обущарова от Асоциацията на операторите на ваучерите за храна

А в магазина потребителите вече няма да са принудени да изразходват цялата сумата от ваучера за храна наведнъж.

"Всеки служител във всеки един момент може да проверява своята наличност колко му остава. Предимството тук е, че може да се направи покупка за по-ниска стойност", коментира още Василева.

Максималният размер на ваучера за служител на месец е 200 лв. А валидността му е 12 месеца от срока на издаване. От големите търговски вериги обявиха, че продължават да приемат разплащания с хартиени ваучери за храна до изтичане на срока им на валидност.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС