"Банитса" и "свинско със зеле" - какво знае ChatGPT за трапезата на Нова година у нас

Изкуственият интелект изчисли и колко ще ни струва празникът

31.12.2023 | 14:44 Редактор: Искра Ангелова

В навечерието на Нова година екипът на Новините ON AIR реши да попита изкуствения интелект ChatGPT как българинът отбелязва този празник, колко ни струва трапезата и какво ще ни донесе новата 2024 година.

"На момента на последната ми актуализация през януари 2022 г., последната информация, която имам, е, че Нова година в България се отбелязва на 1 януари, както в повечето страни по света. В България този празник е свързан с различни традиции и обичаи, като гледането на фойерверки, празничен обяд и срещи с приятели и семейство", отговори  ChatGPT.

Интересен обаче бе отговорът за празнуването на празника у нас и новогодишната трапеза. Според изкуствения интелект в България Новата година се празнува с различни традиции и обичаи, а той ни изреди и някои от тях. За традиционните ястия на трапезата изкуственият интелект на изневери на себе си, но с леки грешки. Вместо баница с "Ц", той изписа ястието с "Тс". Другите ястия са ясни-  салата, свинско със зеле, питка и късмети.

Все пак, трябва да изчислим и колко ще ни струва трапезата. Според изкуствения интелект цената на трапезата на Нова година в България може да варира в зависимост от различни фактори, като избора на ресторант, менюто, броя на гостите и региона. Също така зависи и дали ще готвите вкъщи, или ще изберете да посетите ресторант.

"В ресторантите обаче, цените за специални новогодишни менюта обикновено са по-високи в сравнение с обичайните дни. Цените могат да включват различни курсове, напитки и развлекателни програми. Примерно, цената може да започне от няколко десетки лева и да стигне до няколко стотици лева, в зависимост от местоположението и ексклузивността на мястото", пояснява ChatGPT.

И даде съвет: "Ако планирате да готвите вкъщи, разходите за продукти и менюто, което избирате, ще влияят на крайната цена. Всичко това е ориентировъчна информация и е важно да правите конкретни заявки или да провеждате конкретни проучвания във вашия регион и в зависимост от вашите предпочитания."

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС