Министър Шалапатова обеща по-високи заплати на социалните работници през 2024 г.

Сред целите през новата година е и подобряване на условията на труд

29.12.2023 | 17:18 Редактор: Вяра Димова
Министър Шалапатова обеща по-високи заплати на социалните работници през 2024 г.

Следващата 2024 година ще е посветена на социалните работници, заяви социалният министър Иванка Шалапатова във Facebook.

"От новата година стартираме цялостна програма за повишаване на възнагражденията им. За мен е важно не просто да повишим заплащането, но и да подобрим драстично условията им на труд и да им осигурим непрекъснато обучение и професионална подкрепа с експерти и психолози, за да се чувстват уверени в ключово важните си решения на терен", гласи част от поста.

Министър Шалапатова отчита, че след намесата на "Главната инспекция по труда", през второто полугодие на работещите са изплатени над 6 млн. лева забавени заплати и допълни, че приоритетно са работили и за повишаване на доходите на работещите и пенсионерите.

"От Нова година минималната заплата ще се повиши на 933 лева, което е с близо 20% повече спрямо сегашния размер. Новият размер ще повиши дохода на над 500 000 работещи. От 1 юли 2024 четвърта година всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година, ще се увеличат с 11%. Средната пенсия ще достигне 833 лева, което е със 100 лева повече в сравнение с настоящата година", добави още Шалапатова.

Снимка: БГНЕС