Над 100 души отстраняват авариите в няколко кюстендилски села

Падат 30-метрови дървета

21.12.2023 | 13:55 Редактор: Елеонора Танева

От петък насам проблемите с тока в Кюстендил са много сериозни. Няколко махали продължават да са без електричество вече седмица.

"Имаме непрекъснати спирания на тока – по 4-5 пъти сутрин. Изгоряха ми електроуреди. В чисто светъл, слънчев топъл ден, без никакви атмосферни смущения, около обед ми изгоряха водна помпа, телевизор, всичко, което беше включено", жалва се местен жител.

Бизнесът в Кюстендил също е силно засегнат. Ски център Осогово трудно функционира.

"Не им се занимава да инвестират и трябва работа, защото проблемните точки са на 4-5 места по това трасе. То е на 60 години, екипите от града работят, съдействаме, но те са аварийна група", обясни собственикът на Ски център Осогово - Явор Спиридонов.

От електроразпределителното дружество обясниха, че на терен са над 100 души. Повредите обаче в последните дни са били много и в труднодостъпни райони.

"Електропроводите са с височина 9 метра, сервитутните зони са 5 метра от едната страна и 5 метра от другата, дърветата в тези зони са 20-30-40 метра високи. Когато има проблем, може да изчислите като паднат, какво се случва. Другият проблем, който се получи е от обледяването. Беше се получил около проводниците повече от 10 см филм, и в определени зони това предизвика и счупване на самите стълбове", заяви главният оперативен директор на ЕРМ Запад - Виктор Станчев.

От община Кюстендил увериха, че ще съдействат по всякакъв начин, за да се гарантира по-безопасно трасе за електропроводите.

"За да могат да бъдат профилактирани напролет и през лятото, ще трябват разрешителни и ние ще се опитаме като община да съдействаме за това. Ще настояваме пред "Електрохолд" да подобряват мрежата, защото имаме доста прекъсвания по места и дори през летния сезон", заяви  кметът на Кюстендил - Огнян Атанасов.

За санитарна сеч предстоят разговори и с горските стопанства, добавиха от общината.

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
БАФМААМУ
преди 4 месеца
МИ МАНЕТА СИ УТЕРИТИ ВЕ БАСИ ТАПАЦИТИ Сигнализирай за неуместен коментар