На какво се дължи мръсният въздух в София и колко опасен е за столичани?

Замърсяването е опасно за човешкото здраве

20.12.2023 | 14:00 Редактор: Вяра Димова

Мръсен въздух в София отчетоха станциите днес. Има завишение над нормата на фините прахови частици, а за това допринася и мъглата. 

"Най-мръсен е въздухът в северната част на столицата - в квартал "Надежда", защото там е най-ниската част на София. Мръсният въздух в София е от 18 декември, продължава в "Надежда", както и в станцията в ж.к. "Хиподрума". Отчитат се доста високи стойности на замърсяване на въздуха", каза Ивайло Хлебаров от сдружение "За Земята".

По думите му замърсяването е типично за София и е комбинация от няколко фактора. Единият е това, че София се намира в котловина.

"Вторият е, че в момента наблюдаваме температурна инверсия. Приземният слой въздух е студен и над него има топъл въздух. Това не позволява да се разсеят замърсителите, натрупани от множеството автомобили и това, че голяма част от хората се отопляват на дърва", обясни Хлебаров.

Замърсяването е опасно за човешкото здраве.

"Тези стойности надвишават два пъти среднодневните норми по европейското законодателство", уточни Хлебаров.

От Столичната община призовават гражданите да ползват градския транспорт вместо личните си автомобили за придвижване. Препоръчват още шофьорите да не оставят двигателя на автомобила включен при престой по-дълъг от три минути.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)