Мария Габриел: Дипломат не е професия, а призвание, мисия и отговорност

Вицепремиерът награди победителките в националния конкурс "Жените и дипломацията"

16.12.2023 | 10:09 Редактор: Вяра Димова
Мария Габриел: Дипломат не е професия, а призвание, мисия и отговорност

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел награди победителките в националния конкурс "Жените и дипломацията – посланик за един ден". Той бе по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, след първата среща на министър на външните работи на България с жените дипломати в София. Той бе насочен към момичета и млади жени между 14 и 25 години с интерес към дипломацията, които трябваше да подготвят есе на тема "Аз съм дипломат".

При откриването на церемонията Мария Габриел благодари на жените посланици в България. Тя припомни, че след срещата на 19 октомври всички са се обединили около позицията, че трябва да има повече жени в дипломацията и колко важна е подкрепата за младите момичета, за да се открои техният талант, да им се вдъхне кураж да развиват своите идеи.

"На латински някой би казал: "Veni, vidi, vici". Ние с вас, Ваши Превъзходителства, го превърнахме във "Видяхме се, решихме, направихме го", каза вицепремиерът.

Тя благодари и на журито на конкурса за проявения професионализъм и отговорност в открояване на най-убедителните и въздействащи есета на кандидатките в конкурса. Габриел се обърна и към младите момичета, като им благодари за идеите, вдъхновението, смелостта и таланта, изявени в есетата.

"Искам много силно да откроя вашите идеи, свързани с това, че дипломат не е професия, а призвание, мисия, отговорност", коментира вицепремиерът.

Тя посочи, че от вниманието на участниците не е убягнало, че изминаваш път, за да станеш дипломат и че дипломатът трябва да има палитра от качества, сред които аналитичен и бистър ум, ерудиция, способност да отсява информацията и да решава спорове преди да са избухнали. 

"Много силна е вашата ангажираност за големите каузи. Каузи, които са глобални – борбата с бедността, по-доброто здравеопазване, ролята на образованието и достъпът до него, климатичните промени, правата на човека", сподели Габриел.

Снимка: Пресцентър на Министерството на външните работи