Събориха 14 колиби от подръчни материали в "Малинова долина" (+СНИМКИ)

Преди акцията от помещенията са изведени двама души

14.12.2023 | 16:59 Редактор: Елеонора Танева
Събориха 14 колиби от подръчни материали в

Незаконни постройки са премахнати при акция в кв. "Малинова долина" в София. Това е последната акция за 2023 г. в изпълнение на заповед от Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община. Акцията е организирана от СО-район "Студентски" съвместно с представители на отдел "Одит и контрол" при районната администрация, Общинска полиция, 7-о РУ при СДВР, Държавна агенция за закрила на детето, Столичен инспекторат. За нуждите на акцията по молба на кмета Петко Горанов е предоставена едрогабаритна техника от местния бизнес.

В рамките на днешната акция са съборени общо 14 незаконни постройки. Бараките са изградени с подръчни средства – дървени палети, кофражни плоскости, найлони, винили, одеяла, топлоизолационни плоскости, килими, ламарини и др. 

Повечето нерегламентирани къщички бяха оборудвани и със самоделни печки, в които са изгаряни отпадъци, акт за административно нарушение за което е издаден от Столичен инспекторат.

По време на акцията са установени и изведени от незаконните постройки 2 лица. Този път не са установени деца в риск. На място не са открити и домашни животни, каквото обикновено има. 

Съборените постройки са извозени заедно със събраните боклуци около тях – пластмасови туби, автомобилни гуми, битова посуда, строителни отпадъци. 

"Целта на акцията ни освен разчистването на тези значителни замърсявания е да принудим строителите да осигурят на ромите условия за нормален живот, докато работят при тях, а не да ги принуждават да живеят по този полеви начин", заяви кметът на СО-район "Студентски" - Петко Горанов.

Снимки: Район Студентски