Костадинов: Парламентът няма да работи, докато не спре демонтирането на паметника

"Беззаконието започна да намира своята все по-голяма институционална форма", заяви лидерът на "Възраждане"

14.12.2023 | 11:29 Редактор: Искра Ангелова
Костадинов: Парламентът няма да работи, докато не спре демонтирането на паметника

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов прочете декларация от парламентарната трибуна във връзка с Паметника на Съветската армия, след която парламентарните групи на "Възраждане", БСП и ИТН застанаха пред трибуната и спряха заседанието на Народното събрание.

"Последните дни и седмици в нашата страна, беззаконието започна да намира своята все по-голяма институционална форма. Беззаконие, което се маскира под формата на конституционно мнозинство в нашия парламент. Беззаконие, което погазва законите, което не спазва правовия ред в нашата република, със следния много прост мотив - че за така нареченото конституционно мнозинство на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ законите не важат. Конституционното мнозинство може само да решава кой закон и кои закони, и кои наредби ще важат и кои няма да важат, като има един основен акцент - законите важат за всички нас, българските граждани, опозицията, но не и за конституционното мнозинство", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Начинът, по който работи Народното събрание, последните няколко дни и седмици, начинът, по който се подхожда към промените в Конституцията, безпардонното и арогантно погазване и потъпкване на основни права и свободи, включително и на български народни представители е особено показателен за начина, по който се развива, така наречената демокрация в нашата страна последните дни и седмици. Това изключително тенденциозно отношение, грубо и цинично погазване на българските закони намери своя апотеоз в беззаконието, на което сме свидетели последните няколко дни в центъра на София - без никакъв законов акт, без заповед, без решение, в центъра на София безчинстват някакви хора, въоръжени с флексове, не се знае кой ги е пратил, не се знае по каква заповед, по чие нареждане, знае се едно, обаче - прави се в нарушение на закона, в такава ситуация, нормална, защото нарушаването на законите в България не е от вчера, гражданите нормално излизат и протестират и, нормално, никой в тази зала не им обръща внимание", допълни той.

Според него е крайно време протестът на гражданите да бъде чут.

"И когато той не може да бъде чут отвън, когато в тази зала тук има удобно и съвсем безкритично недопускане на различното мнение, потискане на всяка друга гледна точка и възцаряване на агресивен тоталитаризъм, модерен фашизъм, това което трябва да се направи е да се даде възможност на протеста да влезе тук, в тази зала. Да се направи така, че хората, които отново не чуват това, което говорят гражданите по улицата, скрити зад дебелите стени на бившия Партиен дом, в крайна сметка да разберат, че трябва да се съобразяват със законите в нашата страна, че трябва да спазват реда, че трябва да спазват Конституцията, няма как едно самопровъзгласило се конституционно мнозинство да иска да променя основния закон на Републиката, а същевременно нагло и безпардонно да нарушава всички останали закони и, разбира се, най-вече Конституцията", категоричен е лидерът на "Възраждане".

"Точно, поради тази причина, ние от "Възраждане" призоваваме всеки един представител тук на свободните български граждани, всеки един представител на демократично мислещите българи, да излезе сега с нас, тук отпред, пред трибуната, за да покаже ясно и категорично, че ние няма да допуснем, никога повече, беззаконието и тоталитаризмът да управляват нашата страна. Конституционно мнозинство, което нарушава Конституцията и гази основни закони на страната, което не дава пример, а погазва реда в държавата, няма как и не трябва да бъде, по никакъв начин толерирано. Ние няма да го толерираме, призовавам всеки един свободен българин в тази зала, всеки един демократично мислещ българин в тази зала да дойде заедно с нас и да кажем: "Не" на беззаконието в България, "да" на свободата, "да" на демокрацията", завърши Костадинов, като категорично заяви, че парламентът няма да работи, докато не спре демонтирането на паметника.

Снимка: БГНЕС