Радев: ОАЕ са стратегически партньор на България в региона на Близкия изток

"Вече сме партньори във важна декларация за утрояване на ядрените мощности", напомни той пред посланик Алнуайми

11.12.2023 | 16:15 Редактор: Вяра Димова
Радев: ОАЕ са стратегически партньор на България в региона на Близкия изток

България счита Обединените арабски емирства за стратегически партньор в региона на Близкия изток и отношенията между двете държави се развиват с нарастваща интензивност. Това заяви президентът Румен Радев, който удостои посланика на ОАЕ у нас Султан Рашид Алкайтуб Алнуайми с орден "Мадарски конник" първа степен за особено големите заслуги на дипломата за развитието и задълбочаването на двустранните отношения.

В словото си на тържествената церемония, която се състоя в Гербовата зала на "Дондуков 2", държавният глава подчерта усилията на посланик Алнуайми за надграждането на отношенията между България и ОАЕ. Президентът благодари за положените усилия от дипломата и за неговия принос за подписаните важни двустранни документи при посещението на българския държавен глава в ОАЕ през 2022 г., както и за напредъка в сътрудничеството в областта на енергетиката, отбраната, транспорта, образованието, науката, културата, туризмът, иновациите и високите технологии.

Държавният глава поздрави посланик Алнуайми и ОАЕ за добрата организация на климатичната конференция COP 28 в началото на декември в Дубай и открои високото ниво на лидерство и отговорност, демонстрирани по време на световния форум.

"Въпреки че Вашата страна е една от най-богатите на изкопаеми горива, вие показахте изключителна отговорност в развитието на зелени технологии, добиването на зелена енергия и нещо изключително важно – вече сме партньори в изключително важна декларация за утрояване на ядрените мощности до 2050 г. Предвиждам, че нашите две страни могат да си сътрудничат успешно и в тази посока", заяви президентът.

Радев открои и усилията на дипломата България да открие за първи път свой павилион на ежегодния световен форум, в който да представи постиженията си в декарбонизацията и амбициите си в технологиите и иновативните екологични производства.

Снимка: Прессекретариат на президента