Да изкачиш Ухуру с трансплантирани сърце и бъбрек: Разказва Георги Пеев

Каузата с донорството е движещата му сила

11.12.2023 | 14:08 Редактор: Вяра Димова

Георги Пеев - българинът с трансплантирани сърце и бъбрек, с ново постижение. Изкачи се на най-високия връх Ухуру в планината Килиманджаро. Каузата - донорството, което дава втори живот на Георги. 

Това е движещата сила на Георги, която го направи световен шампион на 100 метра бруст през пролетта, а преди броени дни го качи на близо 6000 метра надморска височина в планината Килиманджаро. 

"Уморен съм, но се чувствам добре. Удовлетворен съм. Аз го направих не толкова за себе си, макар че всеки има нужда да се доказва на себе си. Трансплантираните хора могат да бъдат активни и да живеят активно", каза Пеев.

Той има присадени бъбрек и сърце, но този факт не го прави по-различен от всеки друг, решил да покори планинския връх.

"Хванахме много лошо време. Изкачвахме се 3 дни и половина, върви се много. Валеше дъжд. На самия връх атаката започва в полунощ, ходи се бавно, имаше много сняг и снежна буря там", разказа той.

Въпреки че има и още хора като Георги, България е на последното място в Европа по донорски ситуации.

"Това си мислех като катерех нагоре - каквото и да правя, да участвам по състезания, това в личен план те удовлетворява, но това нито реализира донорски ситуации, нито прави повече трансплантации. Тук трябва да се намеси държавата, която да направи това своя политика, както стана с Румъния например", коментира Пеев. 

Той продължава с личните си усилия за каузата за донорството. Сега пред него стои ново предизвикателство - Европейското първенство за трансплантирани атлети в Португалия.

Вижте повече в репортажа.